Baskı Betonu Uygulaması

dfg

Baskı Betonu Uygulaması

Saha Çalışması

Baskı betonu yapılmadan ilk önce, yerinin hazır hale getirilmesi gereklidir. Zemin temizlenmeli ve yapım yeri hazır kıvama getirilmelidir. Tüm ağaçlar, çalılar, çim, kayalar, taşlar veya hamlaşmış beton sökülmeli ve çiğ toprak üste çıkarılmalıdır. Toprak çok kompakt ve istikrarlı gözükmedikçe minimum 4 inçlik granül dolgu ya da alt taban yapılması önerilir. Alt taban dolgusu, kenarlara büyük bir hassasiyet gösterilerek betonun konulacağı yerin tamamına yerleştirilmelidir ve iyice sıkılaştırılır. Müsait alt temel hazırlığı, betonun pürüzsüz bir durumda iyileşmesine olanak sağlamak ve büyük çaplı topraklardan ve donma ısısını düşürmek için önemlilerdir.

Şekillendirme

Baskı beton için alt zemin hazırlandıktan sonra, formlar ayarlanmaktadır. Beton kalıplar tahta, metal veya plastikten yapılmış olur ve uzunluğu değişim gösterir. Çoğu baskı beton planı için ahşap formlar kullanılmış olacak, metal veya ahşap kazıklarla olduğu yerde tutulu olacaktır. Formlar, beton katılaştıktan sonra formların zorlanmadan çıkarılması için vidalı ya da özel çivilerle kazıklara bağlanılabilir. Formlara bir zarar gelmemelidir, drenaj için uygun ölçüyü sağlamış ve birbirleriyle ya da diğer yapılarla birlikte oldukları pürüzsüz köşeleri oluşacak biçimde ayarlanacaktır. Merdiven ve duvarlar için özel biçimler ve şekillendirme incelikleri kullanılır.

Bakım

Baskı beton bakım aşaması, diğer uygulamalar gibi devamlılık gerektirmemektedir. Fakat 1-2 senede bir baskı betonun yerleşimindeki derzler ve aralıklarına macun ile bakımı yapılması uygun olacaktır. Bu açıdan zorlu hava şartlarında, bu yerlere su geçmemesini sağlamış oluruz. Beraberinde baskı beton alanı, belli süreliklerle su ile bakım yapıp temizlenmesi ideal olur. Bu sayede baskı betonun saf görüntüsünden açık vermemiş olur.